Blog header Was bedeutet Fließfertigung (One-Piece-Flow)?

FAQ: Vad är stycketillverkning? Video ingår. 10.2.2023 |

I tillverkningsindustrin strävar företag efter att tillverka produkter som deras kunder behöver, leverera dem när de behöver dem, snabbt, kostnadseffektivt och med minsta möjliga resurser. Dessa företag vill ofta undvika onödig mellanlagring som binder upp deras kapital.

FAQ-blogginlägget kommer att svara på de mest relevanta frågorna vi får från våra kunder. I den här artikeln kommer vi att gå igenom ett sätt att organisera produktionen. Vi kommer att gå igenom vad ett flöde i ett stycke betyder och hur kan det göra tillverkningsprocessen mer effektiv.
One-piece flow manufacturing workstation allows products to flow one at a time.
Flödestillverkning i ett stycke gör att produkterna kan flöda en i taget.

Vad är stycketillverkning?  

Tillverkare som optimerar sitt arbetsflöde har hittat ett system som optimerar hela produktionen, från installation till slutförande – flödestillverkning i ett stycke. Vid flödestillverkning i ett stycke är arbetsstationer ordnade så att produkterna kan flöda en i taget genom varje steg i processen. Det finns ingen stilleståndstid mellan stegen.

Fördelar med flödestillverkning i ett stycke 

  • Minskar lagret - företag producerar bara vad de behöver vid varje given tidpunkt. Detta förhindrar överproduktion eller förseningar i tillverkningen. Den extra råvaran som sitter i en serieproduktionslinje kostar pengar när den inte används.
  • I en kontinuerlig flödeslina behövs mindre utrymme för att transportera gods till nästa steg. Med mindre lager på linjen vid varje tillfälle krävs mindre utrymme och arbetskraft för att flytta produkter. Man optimera varje steg och produktflöde från början till slut med minimal rörelse. Minskad golvyta är särskilt fördelaktigt när fastigheter är dyra.
  • I väldesignade arbetsstationer för flödestillverkning i ett stycke förbättras ledtiden för produkter att nå kunden. 
  • Flöde i ett stycke är ofta en säkrare process tack vare av en optimerad layout och mindre rörigt på arbetsytan. Med färre beröringar kommer en minskning av arbetsrelaterade skador.
  • Förbättrad kvalitet och en minskning av defekter - när ett problem upptäcks i ett flödessystem i ett stycke påverkar det bara produkten i det steget. Däremot kommer en defekt i en serieproduktionslinje att påverka en hel sats, eller mer, innan den märks. I en kontinuerlig flödesprocess kan korrigerande åtgärder vidtas snabbt med mindre skrot och mindre tid på att hitta alla produkter med defekten. 
  • Med mindre tid som behövs för produktion är företag mer flexibla när det gäller att svara på förändringar från kunden.
 In well-designed one-piece flow workstation the lead time for products to reach the customer improves.
I väldesignade flödesarbetsstationer i ett stycke förbättras ledtiden för produkter att nå kunden.

Nackdelar med stycketillverkning 

  • Flödet i ett stycke fungerar inte bra för alla företag och processer. Företag med ett stort utbud av produkter kan tycka att det är dyrt att byta produktionslinjer.
  • Implementeringen innebär initiala kostnader. Maskiner och linjelayout måste utformas för produktion i ett stycke. Kostnadsbesparingarna för en effektivare produktionslinje kan dock uppväga de ursprungliga installationskostnaderna.
  • Anställdas moral kan påverkas om det inte finns någon variation i deras uppgifter. Att utbilda anställda i alla processer kan hjälpa till att förbättra deras tillfredsställelse.

Medan flödestillverkning i ett stycke kan halvera produktionstiden, kanske det inte fungerar för alla företag och varje produkt. En optimal lösning kan vara en blandning av flödet i ett stycke och serieproduktion, där små satser produceras i ett kontinuerligt flödesformat. Det är viktigt att analysera processerna och bestämma de bästa sätten att optimera verksamheten. Att göra förbättringar och anpassa arbetsflödet efter behov är viktigt för att upprätthålla en Lean-arbetsplats.

Serie vs. Styckeproduktion – Titta på en video! 

Vi sätter flödesprincipen i ett stycke på prov! Se själv hur det jämförs med serieproduktion. 

  • Observera att syftet med den här videon är att demonstrera flödet i ett stycke och därför är arbetsstationen optimerad för flöde i ett stycke, inte serieproduktion.
För att se innehållet måste marknadsföringscookies godkännas. Marknadsföringscookies godkännande kan du ändra genom att trycka på ikonen som finns i vänstra nedre kanten av webbläsaren.

 

Läs mer om lean-filosofi i industriella miljöer

E-bok: LEAN-tänkande fulländar produktionsprocessesen

 

Vänta, produktinformation laddas…