Treston history, about us, company history

Historia

Treston har rötter som går tillbaka mer än 100 år

Treston är en kombination av två starka företags traditioner och resurser: Treston Oy, som grundades 1969, och Sovella Oy, vars rötter går tillbaka till 1876 och det familjeägda företaget G.W.Sohlberg. Sedan 2011 arbetar vi tillsammans i Treston Group, och blev Treston genom en fusion 2015.

1876: GWS grundas

Det äldsta företaget som nu ingår i Treston är GWS, som grundades 1876. GWS var ursprungligen ett plåtslageri som startades och drevs av plåtslagarmästare Gabriel Wilhelm Sohlberg i stadsdelen Rödbergen i Helsingfors. Den anspråkslösa verkstadens väg mot att bli ett industriföretag började 1909 när GWS började tillverka plåtburkar för produkter som kaffe, sötsaker och fisk för livsmedelsindustrins växande behov.

1930-talet: GWS börjar tillverka arbetsmöbler

Treston history photo woman

På 1930-talet började GWS tillverka metallmöbler för kontor och andra arbetsplatser. Under industrialiseringen i Finland efter andra världskriget var tillverkning av arbetsmöbler en framgångsrik verksamhet och på 1950-talet hade den blivit den viktigaste produktgruppen för GWS. På 1950-talet inleddes också tillverkningen av industrimöbler. På den tiden var GWS främst känt för förvarings- och dokumentskåpen de tillverkade för fabriksbruk.

På 1960-talet tog GWS fram en serie förvaringsmöbler för
användning i hemmet, och namnet Sovella såg dagens ljus. På 1970-talet hade företaget också börjat tillverka ölburkar. I och med att handelsbegränsningarna för mellanöl lättades blev kronkapsyler och flasköppnare en stor framgång under lång tid i Finland.

1974 flyttades tillverkningen av industrimöbler från Helsingfors till Jyväskylä och en helt ny fabrik, och därefter förlade också GWS-ledningen sitt säte till Jyväskylä.

 

 

 

 

 

1969: Treston inleder verksamhet i plastbranschen

Treston history palaset

År 1969, i en annan del av Finland, bildade Vaasan Höyrymylly och MK-Tuote tillsammans Treston och byggde en fabrik i Åbo. Vaasan Höyrymylly ville hitta nya områden vid sidan av sin livsmedelsverksamhet, som då fortfarande var reglerad. Plast sågs som en framtidsbransch och målsättningen var hög. Trestons första produkter var formsprutade plastlådor och hurtsar för förvaring av mindre föremål.  

Men företagets riktiga hit-produkt på 1970-talet var Palaset, en plastkub avsedd som inredningselement för unga familjer. Palaset utvecklades vidare till hyllor och bord i olika färger som matchade tidens inredningsestetik. Palaset blev också en framgångsrik exportprodukt, vilket ledde till att Treston gjorde en storsatsning på exportmarknaden.
 
När intresset för Palaset började svalna utvecklade Treston en arbetsplats för montering som fungerade enligt paternosterprincipen, och expanderade också för första gången verksamheten till att omfatta arbetsbord. Treston förvärvade också Ergofinn Oy, ett företag som utvecklade och tillverkade industriella arbetsbord. Under det sena 1970-talet satte Treston också upp en produktionslinje för industrimöbler.

History of Treston


1980-talet: Internationaliseringen börjar i båda företagen


På 1980-talet fokuserade Treston sina investeringar på produktion av möbler för den lätta industrin och på expansion av sin exportverksamhet, framför allt genom att utöka nätverket av dotterbolag. Distributionskanaler upprättades i Tyskland och Storbritannien.

GWS Systems fokuserade istället på att utveckla sin möbelverksamhet för tung industri, inklusive industrimöbelsystemet TK 75, som blev marknadsledande i Finland. På 1980-talet grundade GWS försäljningsbolag i Tyskland och Frankrike.

Internationaliseringen fortsatte under 1990-talet. GWS grundade ett försäljningsbolag i USA. Både företagen hade nu starkt fokus på tillverkning av möbler för industrin, men med aningen olika prioriteringar. Trestons fokus låg på tillverkning av möbler för den lätta industrin, medan GWS Systems var mera känt inom den tunga industrin.

År 2004, drog sig G.W. Sohlberg ur GWS Systems Oy och företaget såldes till den verkställande ledningen. Företagets namn ändrades till Sovella Oy 2007, varefter företagets samtliga produkter har haft varumärket Sovella i sina namn.

2011: Vägarna korsas

År 2011 var både Treston och Sovella privatägda finska företag. Rivaler, men med något olika prioriteringar. Båda medelstora, men välkända och respekterade inom sina områden, också på en internationell nivå.

Slutligen förenades de två företagens historia när Treston Oy i början av 2011 förvärvade samtliga aktier i Sovella Oy. Ägarbasen i den nya större koncernen expanderade ytterligare i slutet av samma år, och det oberoende riskkapitalbolaget Sentica Partners blev huvudägare.

Treston och Sovella slogs samman i början av 2015, varefter företaget har bedrivit verksamhet som en av världens ledande leverantörer av industrimöbler och arbetsplatser. Våra fabriker finns fortfarande i Finland, i städerna Jyväskylä och Åbo. I dag har Treston Group dotterbolag i sex länder: Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Sverige, Ryssland och USA. Varumärket Sovella lever fortfarande i namnet på förvaringssystemen avsedda för hemmet och offentliga utrymmen. Alla våra dotterbolag bedriver sin verksamhet under varunamnet Treston, och alla produkter som säljs till industrin representerar det starka Treston-varumärket.

Vänta, produktinformation laddas…