A More Ecological Pre-treatment Method Header

Åtgärder för miljön nr 1: Ekologisk förbehandlingsmetod 2.6.2022 |

Think further – act greener. Vi vill spela vår roll till en renare miljö och göra hållbara val. I serien "Åtgärder för miljön" vill vi lyfta fram de konkreta åtgärder vi vidtar för miljön.

Denna artikel introducerar övergången av en förbehandlingslinje till ett helt fosfatfritt alternativ. Fosfater orsakar övergödning vid intag. Avancerad övergödning skymmer vattnet och därmed försvinner till exempel arter som är typiska för vattenkroppen. Fosfor (P) är en begränsad och oersättlig naturresurs.
Treston’s Jyväskylä factory. Treated metal pieces.
Trestons fabrik i Jyväskylä. Behandlade metallbitar.


Övergången till en mer miljövänlig förbehandlingsmetod

Vi följer aktivt olika sätt på vilka vi kan bidra till miljön. I slutet av 2021 gick vi över till en ny typ av förbehandlingsmetod för metall. En kemisk omvandlingsbeläggning kom att ersätta den gamla järnfosfateringsförbehandlingen.

En ny beläggning för att ersätta den gamla

Omvandlingsbeläggningsprocessen förbättrar prestandan hos organiska vätske- och pulverfärger, vilket ökar färgvidhäftningen och korrosionsbeständigheten. Beläggningen gör en "hud" på ytan, till vilken färgen fäster effektivt.

Förbehandlingsprocess:

  1. Avfettning tvätt
  2. Sköljning
  3. Omvandling beläggningsprocess
  4. Torka ugn
  5. Målning
  6. Måla ugn
     
Pre-treatment process
Förbehandlingsprocess. Noggrann och korrekt förbehandling är grunden för framgångsrik målning


Ett steg framåt i produktkvalitet och miljövänlighet

Vi tillverkar produkter som håller och som garanterat är säkra att hantera. Bitarna får inte avdunsta eller lösa upp skadliga kemikalier, och vi övervakar noggrant kvaliteten. Fabrikschef Ilkka Teirioja är glad att kunna säga att den nya processen också förbättrar produkternas kvalitet: "Vi behövde inte byta på bekostnad av produktkvaliteten. Med det nya tillvägagångssättet uppnår vi ännu bättre korrosionsskydd för metallprodukter."

Metal pieces in painting. Treston’s Jyväskylä factory.
Metallbitar i målning. Trestons fabrik i Jyväskylä.


Den nya metoden sparar miljö och kostnader

Vi sparar fosfater.

Den tidigare använda järnfosfateringsprocessen förbättrade också vidhäftningen av färgen, men den var rik på fosfater. – Förbehandlingsbadet byttes 2-3 gånger per år och vattnet togs till ett reningsverk. I den nya processen kommer vi att kunna tömma det vatten vi använder i framtiden, säger Ilkka.

Vi sparar energi.

Förutom att den nya förbehandlingsprocessen inte innehåller fosfater eller tungmetaller används den också vid en lägre temperatur än tidigare. – Processtemperaturen för järnfosfatering har varit 50 till 55 grader, medan vi med den nya metoden kan arbeta på 45 grader. Därmed har det varit möjligt att sänka processtemperaturen med cirka 5 grader, säger Ilkka och fortsätter: – Det här är ett viktigt sätt att spara energi när mängden vatten som ska värmas upp är 3 kubikmeter.

Vi sparar kostnader.

"Att byta ut tvättbadet var dyrt. Om vi kan tömma tvättbadet i framtiden blir det också ekonomiska besparingar, säger Ilkka.

All metal products go through the same pre-treatment process.
Alla metallprodukter genomgår samma förbehandlingsprocess.


Ett framgångsrikt projekt som vi har lärt oss mycket av

Enligt Ilkka har projektet gått smidigt: "Projektet har varit framgångsrikt i alla avseenden och övergångsprocessen har varit relativt smidig." Ilkka sammanfattar projektet: "Att se till att medarbetarna är uppdaterade och lär sig ett nytt sätt att göra saker har varit den mest tidskrävande delen. Att lära sig nya processtyrningsrutiner har dock redan ökat vår professionalism."

Vänta, produktinformation laddas…