Höjdpunkter från IEA (International Ergonomics Association) kongressen – vad som är hett och diskuteras för närvarande inom industriell ergonomi

13.9.2021
Vad skulle vara en mer lämplig plats för att få en övergripande överblick över vad som för närvarande pågår inom området mänskliga faktorer och ergonomi (HFE), än att delta i 21st Triennial Congress of International Ergonomics Association? 

Under en vecka i juni 2021 samlades cirka 1300 deltagare runt om i världen virtuellt för att diskutera den framväxande teknikens roll för mänskliga tillämpningar på jobbet. Mängden information som delas av forskare och praktiker resulterade i 800 presentationer, 4500 sidor av konferensförhandlingarna och många intressanta diskussioner om de relevanta ämnena för oss alla mitt i Industri 5.0.

Ett hett diskussionsämne var framväxande teknik, såsom samarbete mellan människa och robot, artificiell intelligens och exoskeleton, som förväntas hjälpa arbetare i framtiden att förebygga arbetsrelaterade muskuloskeletala störningar (WMSD).

Treston news about International Ergonomics Association Congress, with Cobot example from ABB
Bilden är lånad och ägs av ABB

Fortfarande hög förekomst av arbetsrelaterade muskuloskeletala störningar (WMSD)

Trots många ergonomiska framgångshistorier på arbetsplatser i EU, som minskade tunga lyft och bärande, ökad mängd både riskbedömningar och förebyggande initiativ på jobbet, kämpar vi alla fortfarande för att minska förekomsten av WMSD.

Hittills, trots den pågående robotiseringen, har det manuella arbetet fortfarande inte minskat väsentligt, åtminstone inte inom logistiken. Även om vi har sett många exempel på de högautomatiserade logistikcentren, drivs fortfarande 80 % av lagren manuellt och dessa uppgifter kräver vanligtvis att skjuta, dra eller lyfta och bära lasten.

Cobots och exoskeletons för att hjälpa arbetare att hålla sig friska

När det gäller människa-robot samarbete (HRC), finns många viktiga faktorer redan för frekvent användning av robotar (cobots). Därför kan vi se dessa cobots arbeta vid sidan av mänskliga arbetare i stor skala redan 2025.

Exoskelett, som stöder mekaniska ramar för mänskliga arbetare, kommer istället fortfarande att kräva mer forskning, både för aktiva och passiva modeller. Det finns fortfarande frågor som säkerhet och reglerande standarder samt acceptans av användarna. Således kan exoskeleton ses regelbundet vid industriell användning mer sannolikt tidigast 2025-2030.

För all teknik relaterad till samarbetet mellan människa och robot måste aspekterna av kognitiv ergonomi noggrant övervägas eftersom kvaliteten på interaktionen mellan cobots och människor avgör arbetsprocessens prestanda.

Artificiell intelligens och datorseende baserade ergonomiska bedömningar

Artificiell intelligens (AI) och datorseende (CV) förväntas hjälpa till i ergonomiska bedömningar inom 5-10 år och kan därmed också minska risken för WMSD.

Även om några av applikationerna redan finns tillgängliga på marknaden, kommer det fortfarande att behövas mer utveckling. Det har hävdats att biomekaniska aspekter inte skulle vara tillräckligt för att bestämma hela risken. Eftersom både mental och fysiologisk trötthet är riskfaktorer för WMSD, bör dessa faktorer också vara inbäddade i bedömningen. På samma sätt, för att hantera problemet med trötthet under arbetspasset, finns det redan applikationer på marknaden som är baserade på fysiologiska mätningar och som föreslår att man tar pauser tillräckligt tidigt för att behålla tillräcklig energinivå under arbetspasset.

Bra ergonomi är bra ekonomi: effektiv design av ny teknik behövs 

Under kongressen blev det uppenbart att för ofta tas en kritisk sak inte med i design- eller utvecklingsprocessen för de framväxande teknikerna, det vill säga mänskliga faktorer och ergonomi.

Detta är motsägelsefullt mot företagens önskan att förbättra sina prestationer och samtidigt förbättra arbetarnas arbetsförmåga.

Även om ergonomi inte nödvändigtvis är ett mål, är det ett imponerande verktyg för att öka produktiviteten och välbefinnandet som en bieffekt. IEA: s tidigare president, Hal W. Hendrik, har sagt extremt bra: ”bra ergonomi är bra ekonomi”. Därför kommer det att vara oerhört viktigt hur väl vi kommer att anta ett mänskligt centrerat tillvägagångssätt för design och implementering av denna framväxande teknik på våra arbetsplatser.

Jonna Patama, Treston Product Group Manager

Treston är medlem i IEA och aktiv i studier och diskussioner om ergonomi.  

Källor som används: Presentationer från "the 21st Triennial Congress of the International Ergonomics Association", tack för alla undersökningar och praktiker. 

Mer läsning i ämnet: 

Vänta, produktinformation laddas…