treston blog header ergonomics productivity

Hur förbättrar industriell ergonomi produktiviteten? 27.4.2023 |

Har du uppmärksammat metoderna för att överföra föremål, placeringen och tillgängligheten av verktyg, möjligheterna att utföra sitt arbete antingen sittande eller stående och belysning på din arbetsplats? Allt ovanstående är en del av ergonomisk arbetsstationsdesign, och företag som har uppmärksammat dessa har kunnat förbättra sin produktivitet avsevärt. I den här artikeln kommer vi att visa några exempel på varför det är vettigt att investera i ergonomi. Vi pratar om hur korrekt ergonomi på arbetsplatsen förbättrar medarbetarnas välbefinnande och motivation och hur det samtidigt kan spara pengar och förbättra produktiviteten. Du får en värdefull insikt om fördelarna med ergonomi för arbetsgivare och arbetstagare.

Treston ergonomics productivity blog post image 1

Belastningsbesvär i arbetet som orsakas av dåligt utformade arbetsmetoder och arbetsställningar orsakar inte bara fysiska påfrestningar för de anställda utan belastar också företagen och samhället som helhet genom sjukfrånvaro, arbetsoförmåga och minskad produktivitet.

Industriell ergonomi främjar välbefinnande och prestanda

En ergonomisk arbetsplats gör det möjligt för anställda att prestera sitt bästa, varje dag. Ergonomiska arbetsmiljöer gör det enkelt och säkert att utföra sitt arbete. Alla komponenter och verktyg är inom räckhåll, vilket eliminerar behovet av att böja kroppen eller sträcka armarna, vilket i sin tur minskar spänningar, belastning och obehag. Detta bidrar till att förebygga muskuloskeletala sjukdomar, som drabbar upp till tre av fem personer i arbetsför ålder.

Anledningar att investera i ergonomi

På lång sikt finns det flera frågor relaterade till effektivitet, säkerhet och produktivitet som påverkas positivt av korrekt ergonomi.

Belastningsbesvär drabbar de flesta anställda

Enligt Europeiska arbetsmiljöbyrån är belastningsbesvär den enskilt största arbetsmiljörisken: upp till tre av fem anställda rapporterar muskuloskeletala symtom. Dessutom  har Finlands Näringsliv Finland  rapporterat att löntagarna inom industribranschen har mest sjukfrånvaro, i genomsnitt 16 arbetsdagar per person/år.

Rätt ergonomi kan minska belastningsrelaterad frånvaro med så mycket som 72 %

En studie som gjordes för att uppskatta effektiviteten av ergonomiska insatser visade att muskuloskeletala symtomer och störningar minskade med 57 % och frånvaro på grund av belastningsbesvär minskade med 72 % till följd av åtgärder som förbättrar ergonomin. (Källa: Goggins, R. W., et al. 2008. Uppskatta effektiviteten av ergonomiska interventioner genom fallstudier: Implikationer för prediktiv kostnads-nyttoanalys. Tidskrift för säkerhetsforskning)

Produktiviteten förbättrades med 46 %, vilket resulterade i betydande årliga besparingar

Den ovan nämnda studien om effektiviteten av ergonomiska interventioner drog slutsatsen att produktiviteten förbättrades 46% genom åtgärder som förbättrade ergonomin. Allt detta är ganska imponerande siffror.

Hur sparar rätt industriell ergonomi pengar?

Låt oss räkna ut detta med ett exempel (beräkningskälla: Ömsesidiga Arbetspensionsförsäkringsbolaget Varma: Frånvarokalkylator):

  • Ett företag med 200 industrianställda
  • 16 sjukfrånvarodagar per anställd
  • Det innebär totalt 3200 frånvarodagar (frånvaroprocent 7,08%)
  • Det blir 1 500 000 € i total kostnad för frånvaro (när kostnaden för frånvaro inkluderar indirekta kostnader, lönebikostnader och lönekostnader).
  • Om sjukfrånvaron minskar med 10 % (7,08 % > 6,37 %) är de årliga kostnadsbesparingarna mer än 150 000 € (när frånvarokostnaden inkluderar indirekta kostnader, lönefria arbetskraftskostnader och lönekostnader).
  • Om sjukfrånvaron minskar med 72%, vilket gjordes i studien ovan, är de årliga kostnadsbesparingarna mer än 1 M€ (när kostnaden för frånvaro inkluderar indirekta kostnader, lönelösa arbetskraftskostnader och lönekostnader).

6 sätt att förbättra ergonomin på arbetsplatsen

Lär dig sex praktiska sätt att förbättra ergonomin på din arbetsplats.

 

Fördelar med industriell ergonomi för arbetstagaren och arbetsgivaren

Fördelarna med korrekt ergonomi är både för arbetsgivaren och för arbetstagaren.

Arbetsgivare

  • Förbättrar arbetssäkerheten och minskar sjukfrånvaron
  • Förbättrar medarbetarnas prestationer
  • Minskar kostnaderna för företagshälsovård
  • Ökar produktiviteten och effektiviteten
  • Motiverar och engagerar medarbetare

Anställd

  • Förbättrar hälsa och välbefinnande
  • Främjar förmågan att arbeta
  • Har en positiv effekt på förmågan att fungera under fritiden
  • Mer tillfredsställelse för arbetet

 

Läs mer om industriell ergonomi - Ladda ner e-boken:

Öka produktiviteten med rätt ergonomi

 

 

 

Vänta, produktinformation laddas…