Treston Blog-Titel Quick-Edge Arbeitstisch

Treston Quick Edge - Hur föddes den snabbaste arbetsbänken på marknaden? 13.10.2022 |

Ofta kommer de bästa uppfinningarna från en kunds vardagliga utmaningar. När vårt produktutvecklingsteam märker den här typen av signaler börjar deras hjärnor arbeta.

I det här blogginlägget förklarar produktutvecklingsingenjören och den kundanpassade produktdesignern Kimmo Harjula och kvalitetschefen Keijo Pihlaja hur Treston Quick Edge blev en patenterad uppfinning som nu betjänar våra kunder runt om i världen.



Kimmo Harjula and Keijo Pihlaja presenting treston quick edge
Kimmo Harjula (till vänster) och Keijo Pihlaja (till höger) presenterar stolt arbetsbänken Treston Quick Edge i fabriken i Jyväskylä

”Det tar ungefär en och en halv minut innan den vanliga elektriska arbetsbänken justeras till önskad nivå. Det är en överdriven tid att slösa bort”

Hastighet och justeringsområde var de avgörande faktorerna

En viktig del av en smart, ergonomisk arbetsmiljö är en arbetsbänk som kan justeras till optimal höjd. Justeringsfunktionerna betonas särskilt när människor av olika längd arbetar på samma arbetsstation och storleken och vikten på det gods som ska bearbetas varierar under arbetsskiften. Du har dock inte alltid tid att justera bordet till rätt höjd, eller så är omfattningen av justeringsområdet helt enkelt inte tillräckligt.

Ett logistikcenter hade märkt samma sak. Kimmo Harjula, uppfinnaren av driftsprincipen för Treston Quick Edge, minns början av projektet: "När den första offertförfrågan kom, minns jag att de viktigaste funktionerna för kunden var omfattningen av skrivbordets justeringsområde och justeringshastigheten. Vid den tidpunkten kunde vi erbjuda handvev, insexnyckel eller elektriskt justerbara arbetsbänkar, men dessa alternativ uteslöts. Kunden ville försäkra sig om att justeringsalternativet faktiskt skulle användas. I den första anbudsomgången hade vi därför ingen lämplig lösning att erbjuda."

Kvalitetschefen Keijo Pihlaja, som var involverad i projektet, känner mycket väl till de typer av problem som kunderna kämpar med: "På ett vanligt elektriskt justerad arbetsbord är den breda användningen av 550 mm justeringsområdet ganska långsamt och justeringsområdet är mer begränsat. Det tar ungefär en och en halv minut innan den vanliga elektriska arbetsbänken justeras till önskad nivå. Det är för mycket tid att slösa bort i logistikcentret när det mångdubblas under dagen."

Treston Quick Edge workstation height adjustment
Figur 2 Treston Quick Edge har en ny, innovativ mekanism för extremt snabb höjdjustering.

Det faktum att den råa versionen fungerade så bra fick oss verkligen att tro att det finns en idé här

Den nya tekniken fungerade smidigt

När det inte fanns någon standardlösning att erbjuda började Kimmo fundera på att detta kunde vara en möjlighet att utveckla ett alternativt sätt att justera arbetsbänken för kunden. " Vi gjorde den första prototypen tillsammans, och låt oss bara säga att utseendet på den första versionen var ganska hemsk, men tekniken fungerade idealiskt. Därifrån började vi utveckla det ytterligare för att matcha Trestons kvalitetsnivå."  Keijo nickar och fortsätter: "Det faktum att den råa versionen fungerade så bra fick oss verkligen att tro att det finns en idé här."

Projektgruppen tänkte på utseendet tillsammans, och Kimmo minns att han tog upp det: "Först var utseendet konstigt eftersom jag hade tänkt i mitt eget sinne att du inte skulle röra justeringsstolparna. Sedan, på ett projektmöte, tog jag upp det och vår ergonomiexpert, Jonna Patama, ifrågasatte mina tankar. Därefter tog produkten sin slutliga form. Jonna har också gett bra synpunkter på hur man kan göra produkten mer ergonomisk."
 

Tekniken är vanlig, men inte för arbetsbord

Tekniken som används i den nya arbetsbänken är känd från många olika produkter. Till exempel använder kolonnborrar ett liknande fjädersystem. Därför är det inte en helt ny uppfinning i sig, men tekniken är ny för användning i arbetsbänkar.

Keijo säger att Kimmo låg bakom den ursprungliga idén: "Det var i första hand Kimmos idé att använda den här typen av fjädersystem. Efter det började vi vidareutveckla idén tillsammans."

Kimmo skrattar och förklarar: "Sedan jag var liten har mitt "problem" varit att jag vill dra saker i bitar. Min stackars pappa fick titta från sidlinjen medan jag demonterade alla tekniska apparater, från rörradio till tekniska verktyg, med sidoskärare. Och det är vad jag lyckligtvis har gjort med en pelarborr också."

Treston Quick Edge Workstation
Treston Quick Edge Workstation anpassar sig för användare med olika ståhöjder och förbättrar både prestanda och ergonomi.

Jag uppmuntrar alla designers att själva vara i produktionsområdet

Arbetsmiljön stödjer problemlösning

Kimmo blev en del av Trestons produktutvecklingsteam för ungefär fyra år sedan. Han är en omtyckt person på arbetsplatsen och får positiv feedback från Keijo: "Kimmo som går med i designteamet har gett oss många nya perspektiv. Kimmo vet hur man tänker kring produktutveckling utanför boxen. Du kan också se när en designer vet hur man gör saker själv. När du har praktisk erfarenhet förstår du också hur det är mest meningsfullt att genomföra saker”.

Kimmo ler och berättar hemligheten bakom sitt designarbete: "Jag gillar verkligen att spränga gränser, och Keijo har varit en mycket bra partner i den meningen. Även fabrikspersonalen. Jag uppmuntrar alla designers att själva vara i produktionsområdet. När du går runt här på fabriken och involverar dussintals hjärnor i att tänka på ett problem, är det mycket mer troligt att en lösning hittas än att försöka ta reda på det ensam hemma.”

Så här fungerar det; titta på en video av Treston Quick Edge Arbetsstation!

Vänta, produktinformation laddas…