treston blog header Ergonomie in der Intralogistik

Ergonomi bör räknas in vid utformning av arbetsstationer för intern logistik. Webbinarieinspelning ingår. 11.11.2022 |

Fysiskt krävande arbete, dålig tillgång på arbetskraft och mängden arbete är vanliga bördor i den interna logistikbranschen. Ett ergonomiskt perspektiv på processdesign kan dock erbjuda lösningar på dessa utmaningar.

I det första avsnittet av webbinarieserien Ergo Goes Factory diskuterades framtiden för interna logistikarbetsplatser ur ergonomins perspektiv. I den här artikeln går vi igenom hur ergonomisk processdesign kan hjälpa till att förebygga risker på interna logistikarbetsplatser. Du kan också titta på webinarinspelningen relaterad till ämnet.
Se webbinariets inspelning om den ergonomiska framtiden för intern logistik

Fysiskt krävande arbete kräver mer av arbetsstationerna

Sannolika riskfaktorer inom intern logistik inkluderar halka, fall, kollisioner, fallande föremål och, som en av de största, muskuloskeletala störningarna. Att dra och skjuta, liksom att lyfta och bära, stressar det mänskliga muskuloskeletala systemet och är vanligt, till exempel på packarbetsplatser.

En ergonomisk arbetsstation är resultatet av framgångsrik processdesign

När du vill utforma en effektiv arbetsstation som tar hänsyn till individernas behov måste du titta på helheten. Bland annat kräver utformningen av ett ergonomiskt packbord en förståelse för både den uppgift som ska utföras på bordet, såsom storleken på produkterna som ska bearbetas och nödvändiga verktyg och förnödenheter och ergonomi. Utgångspunkten för en ergonomisk arbetsstation är att allt som behövs är tillräckligt nära, och att det inte finns några onödiga saker på bordet. Arbetet ska inte kräva onödig sträckning, puttning, lyft eller vridning eller obekväma arbetsställningar.

Det finns inga standard-stora människor. Om arbetet utförs av flera personer och personliga arbetsstationer inte kan genomföras är det särskilt viktigt att kunna justera arbetshöjden. En ergonomisk packbänk tar hänsyn till arbetare i olika storlekar och gör det möjligt att justera den optimala arbetshöjden.

En ergonomisk arbetsplats hjälper till att engagera medarbetarna

Långa arbetspass och manuell hantering av tunga laster lyfts fram inom området intern logistik. Det har märkts att en ergonomisk arbetsstation ökar uthålligheten och motivationen på jobbet.

Tillgången på arbetskraft är en utmaning, och de anställda har råd att välja arbetsgivare

Vi lever för närvarande i en tid då det är utmanande att hitta en kvalificerad arbetskraft och engagera dem i arbetet, och arbetsgivare måste konkurrera om de bästa medarbetarna. Detta är en av anledningarna till att arbetsgivare tvingas gå från ord till handling och se till att företaget verkligen investerar i anställdas välbefinnande. Arbetskraften är också äldre än tidigare, och behovet av att hålla anställda i stånd att arbeta så länge som möjligt ökar. Läs mer om ergonomi på arbetsplatsen för äldre medarbetare.

Treston Quick Edge Packing bench
Anställda med olika längd som arbetar på samma arbetsstation, liksom den varierande storleken på varorna som ska hanteras, gör möjligheten att justera arbetsstationerna till en prioritet.

Färre sjukdagar och mer effektivitet genom ergonomi

Ur arbetsgivarens perspektiv är en annan synpunkt att belastningsskadorna och den frånvaro som orsakas av dem kommer att minska i takt med att ett ergonomiskt arbetssätt utvecklas. Enligt en studie utförd av Europeiska riskcentrumet har 46 % av arbetstagarna inom transport- och lagringsindustrin rapporterat ryggsmärtor under de senaste 12 månaderna. Dessutom har tre av fem anställda rapporterat om sjukdomar i muskuloskeletala systemet. Kostnaderna för dessa sjukdomar är en stor kostnad för arbetsgivarna, och en ergonomisk arbetsplats är nyckeln till att lösa detta problem.

46 % av arbetstagarna inom transport- och lagringsindustrin har rapporterat ryggont under de senaste 12 månaderna

Ett ergonomiskt arbetssätt minskar sjukfrånvaron och skaderisken, men har också en direkt påverkan på produktiviteten. Enligt en studie från 2014 av University of Warwick är missnöjda anställda 10% mindre produktiva, medan en nöjd anställd är 12% mer produktiv än genomsnittet.

Manuellt arbete försvinner inte. Speciellt när det gäller produktreturer.

Särskilt inom näthandeln kan arbetsbelastningen ibland vara hög och storleken på de varor som ska bearbetas kan variera radikalt. Även om användningen av robotar och annan teknik ständigt ökar inom internlogistik, kan manuellt arbete inte elimineras. Detta betonas särskilt vid hanteringen av produktreturer, som inte kan göras annat än manuellt. Produktreturer kräver mycket manuell kontroll och utvärdering ur ett mänskligt perspektiv. Ofta kan avkastningsprocenten för onlinebutiker vara betydande, och i modebranschen är det för närvarande upp till 50-60% eller mer.

Tre sätt att komma igång

  1. Läs den kostnadsfria e-boken om ergonomi
  2. Läs den kostnadsfria e-boken om packning
  3. Designa en ergonomisk arbetsstation med 3D-konfiguratorn

 

Referenser:

https://healthy-workplaces.eu/en

https://oshwiki.eu/wiki/In-house_transport_and_handling

https://osha.europa.eu/en/publications/summary-msds-facts-and-figures-o…

 

Vänta, produktinformation laddas…