treston blog header ergonomics retirement age

3 sätt att skapa en ergonomisk arbetsstation för åldrande anställda 5.5.2022 | Jonna Patama

Treston Ergonomics Expert Jonna Patama

Jonna Patama

Produktgruppschef & Ergonomi expert
Är du handledare för personer över 50 år? Tänk på det här. Globalt förändras arbetskraften så mycket att nästan en tredjedel av arbetstagarna är över 50 år. Människors förväntade livslängd, liksom pensionsåldern, stiger snabbt. Antalet friska arbetsår ökar dock i samma takt som den förväntade livslängden, säger den senaste studien som utförts vid University of Keele, Storbritannien.

I det här inlägget går vi igenom tre gemensamma utmaningar och erbjuder lösningar på hur du kan erbjuda en mer ergonomisk arbetsstation och därmed längre arbetskarriärer för dina åldrande anställda.
Jonna Patama emphasizes the importance of an ergonomic workstation for ageing employees
Jonna Patama betonar vikten av en ergonomisk arbetsplats för åldrande medarbetare

Det finns ett enormt samhälleligt behov av att hitta sätt att hjälpa människor att hålla sig friska på jobbet. Politiska beslut kommer inte att göra det. .

Baserat på insamlade befintliga bevis uppskattar studien, som ett exempel, att mäns livslängd kommer att växa med 3.4 år inom de närmaste 20 åren, men friska arbetsår med bara 4 månader. University of Keele

Designa en ergonomisk arbetsstation för mogna medarbetare

Åldrande anställda är motiverade och engagerade i sitt arbete, och de är en integrerad del av en balanserad arbetskraftsstruktur. Men när människor blir äldre har deras kroppar olika krav.

1. Äldre ögon kräver ljusare belysning för arbetsstationen

Treston Naturled lighting
Det är värt att överväga möjligheten att variera ljusets orientering

Åldrandet försämrar alla sinnen, och den största påverkan är på vår syn. När ögonen blir äldre ökar behovet av ljus.  Den goda nyheten är att korrekt belysning vanligtvis är lätt att ordna för en arbetsstation. Överväg att ha dimbara lampor, särskilt när arbetsstationen delas.  Detta gör att vem som helst, oavsett ålder eller personliga preferenser, enkelt kan ställa in rätt belysning för arbetsstationen.

Ett åldrande öga anpassar sig inte till olika ljusförhållanden lika snabbt som tidigare. Undvik höga kontraster; om arbetsstationen är ljus och föremål någon annanstans är i svagare belysning, måste ögonen göra mycket adaptiv rörelse och kan bli trötta snabbare. Det är värt att överväga möjligheten att variera ljusets orientering också.

2. Styrkenivåerna minskar

Treston ergonomics mature employee
Ergonomic workstation makes physical work lighter

Studier visar en 20% minskning av fysisk prestanda bland personer i åldern 40-60 år (Kenny G, Yardley J, Martineau L, Jay O. Fysisk arbetsförmåga hos äldre vuxna: Konsekvenser för den åldrande arbetaren. Am J Ind Med 2008;51:610–625).  Det kan redan finnas försämring av kroppen som tvingar en person att tänka mer noggrant på arbetsställningar. Dessutom kan tryckkraft, böjhållfasthet eller balans försämras.

Justerbara, tillbehörsförsedda arbetsbänkar, lättförflyttade vagnar och ergonomiska stolar erbjuder en lösning för att enkelt modifiera en arbetsstation för att matcha allas behov.


3. Återhämtning spelar en ännu större roll

Arbetsplanering är en nyckelfaktor för att minska arbetsbelastningen. Inkludera de nödvändiga pauserna i arbetsdagen, eftersom återhämtning under arbetsdagen har en betydande effekt på arbetsförmågan, och dess betydelse blir större med åldrandet.

Ju mer du åldras, desto större är behovet av återhämtning. Var uppmärksam på kvalitetsåterhämtningstiden under och efter arbetsdagen. När arbetet är repetitivt eller innebär obekväma hållningar, uppmuntra dina anställda att göra motrörelser under pauserna.

Tände vi gnistan mot en mer ergonomisk arbetsstation?

Vänta, produktinformation laddas…