Ovako Imatra steel customer case with Treston

Kundberättelse

Ovako Imatra stålverk moderniserar - alla arbetsplatser i enlighet med 5S

Det är många bilar, kullager till lastbilar, vindkraftverk och skogsmaskiner som har en sak gemensam, de använder specialstål tillverkat i Ovako Imatra stålverk i Finland. Där har special legerat stål tillverkats för fordons- och mekanisk industri sedan 1915.

Fabriken firade inte sin 100 års dag med att vila på sina lagrar, tvärtom. Det året implementerade Ovakos två Finska enheter Imatra och Turenki ett 5S program baserat på lean filosofin, ursprungligen från Toyotas fabriker i japan. Det
numera världsberömda programet syftar till att rensa upp och organisera arbetsplatserna, reducera restprodukter
genom nya arbetsmetoder och ökad effektivitet, produkt kvalitet, säkerhet och välbefinnandet på arbetet.

Trestons levererade möbler till 40 olika arbetsplatser

Stålverket har 600 anställda i produktionen och varje arbetsplats kommer att uppdateras enligt lean. Moderniseringen började 2015 med att 40 arbetsplatser uppdaterades.

Ovako Imatra Referenzbild Kundengeschichte vor der Umstrukturierung
INNAN UPPDATERINGEN. De gamla arbetsplatserna bestod av plywood skivor, där verktyg och tillbehör var lite hur som helst.
Ovako Imatra Treston Referenzbild nach der Umgestaltung
EN NY ARBETSPLATS. Med Treston arbetsplatsutrustning är det lätt att hålla ordning och den kan ändras till nya behov enligt 5S.

Projektet började 2015 med ett vanligt leverantörsmöte där Sami Lääperi, ansvarig för utvecklingen av 5S inom
Ovako’s Further Processing Department gick igenom alla berörda arbetsplatser tillsammans med Martti  Launiainen, teknisk säljrepresentant från Rastec, en
del av Intolog som är en återförsäljare för Trestons produkter i Finland. 

Baserat på intryck och information från mötet presenterade Launiainen ett förslag för Ovako och man slöt ett avtal som omfattade renovering av alla arbetsplatser. Majoriteten av arbetsplatsprodukterna kommer från Treston och från kompletterande produkter.

Arbetsplatserna kan ha upp till 18 olika användare per vecka. När varje verktyg har en förutbestämd plats slösar man ingen tid på att leta efter dem” säger Sami Lääperi, ansvarig för 5S utvecklingsprogram på Ovako’s Further Processing Department.

“Ingen arbetsplats är den andra lik” så ser projektet ut säger Launiainen.

Möbler som är modifierbara och kompatibla är av avgörande betydelse

Treston Workshop arbetsbänkar valdes för de är robusta och långlivade, de hjälper till att hålla ordning och reda. De är lätta att anpassa och ändra när behoven förändras allt enligt grundtanken i 5S. Till varje arbetsplats valde man just de tillbehör som behövdes just där. Vissa bänkar är utrustade med mobila verktygsvagnar andra med hurtsar medan andra har special bordsskivor och hurtsar. De flesta arbetsplatser har Treston Hi-lite Led armaturer med RCdkontakter.

Ovako Imatra steel customer case with Treston
Sami Lääperi (till vänster), ansvarig för 5S program, Purchasing Officer Anne Rantalainen,Technical Sales Rep Martti Launiainen

Det var viktigt för oss att vara  konsekventa och ha kompatibel utrustning på varje arbetsplats. Det gör det lätt för oss att modifiera  arbetsplatsen när behoven förändras”, säger Ovako Imatras Purchasing Officer Anne Rantalainen.

Brett sortiment och det faktum att Ovako
kunde köpa allt från en leverantör var den fördel som gjorde att man valde Trestons produkter. Ovako har tecknat ett avtal med Rastec som omfattar alla arbetsplatser. Projektet är i huvudsak levererat med Treston
produkter men Rastec har kompletterat med
vissa produkter från andra leverantörer.

“Vi hade många, många önskningar och
ideer och behövde verkligen expertis för
att komma fram till rätt lösning” säger Anne Rantalainen med ett skratt. Lösningar för framtagning och  organiserandet av arbetsplatserna har kommit efter att man intervjuat användarna.

Pågående samarbete

Stålverket har tre avdelningar och arbetsplatserna på vidarebearbetnings avdelningen var de första som
moderniserades i steg ett. Arbetsplatserna på Verktygsunderhåll kom sedan och gjutnings- avdelningen är planerad till senare i år.

“Vi har bara skrapat på ytan i projektet. Vi kommer att gå igenom var enda arbetsplats i fabriken och på kontoret”
fortsätter Rantalainen.

Utöver lokal kund support har Treston stöttat återförsäljare Launiainen med support via vår
Regional Manager Jouni Kirkinen i att implementera 5S projektet. Bra relationer med återförsäljare värderas högt inom Treston.”För Treston är en lokal närvaro mycket viktigt för att ha en regelbunden kontakt och ta in kundernas önskemål och behov” säger Trestons Jouni Kirkinen.

Utmaning Lösning
 • Ovako Imatra stålverk ville städaupp sina arbetsplatser enl. 5S.
 • Trestons stabila arbetsplatser  valdes för att de hjälper till att uppfylla kraven enligt lean filosofin
 • Delar och verktyg placerades utan ordning
  på arbetsplatserna
 • Arbetsplatserna har ett brett sortiment av tillbehör, alla verktyg har en bestämd plats så ingen nödig tid  går åt för att leta efter dem.
 • Varje arbetsplats användes av upp till 18
  olika personer per vecka
 • Arbetsplatserna är justerbara och kompatibla
  vilket gör dem lätta att bygga om och anpassa efter ändrade behov
 • Hur skall man hitta rätt bland de alternativ
  som finns på marknaden
 • En leverantör, Treston kunde leverera all
  utrustning

 

Vänta, produktinformation laddas…