How to design an ergonomic trolley. Tips and pre-configured trolley layouts. Blog header

Hur utformar man en ergonomisk vagn? Tips och förkonfigurerade vagnlayouter. 10.1.2023 |

I industriella och tekniska miljöer är arbetet inte alltid stationerat och arbetsutrustning måste flyttas mellan arbetsytor. Vagnar som är lätta att flytta underlättar detta, samtidigt som ergonomin och produktiviteten på jobbet förbättras.

I den här artikeln kommer vi att visa dig några populära, förkonfigurerade vagnlayouter, berätta om vikten av ergonomi och gå igenom de frågor som hjälper dig att designa en vagn som passar dina behov exakt.

treston trolley configurator 1200 x 627
Ny funktion: Med Treston 3D-konfiguratorn kan du nu också designa vagnar.

En vagn – oändliga möjligheter

Trestons sortiment har ett tjugotal olika basvagnsmodeller. De modulära vagnarna levereras med en rad tillbehör och kan enkelt anpassas för olika jobb och arbetsmiljöer. Med vår nya vagnkonfigurator kan du dessutom designa en vagn själv för att passa dina egna specifika krav.

Med vagnkonfiguratorn kan du designa vår mest anpassningsbara vagn, Treston Multivagn, på ditt sätt. Denna vagnsmodell möjliggör oändliga olika konfigurationsmöjligheter. Du får ritningen direkt i din e-post och i samma applikation, du kan också designa hela din arbetsstation, om du vill.

Kom igång med de mest populära vagnlayouterna

Du kan designa flera olika versioner av Treston Multivagn. För att göra det enklare för dig har vi samlat de mest populära versionerna av vagnen i den här artikeln. På så sätt får du börja din egen design direkt baserat på de populära förkonfigurationerna.

Obs: Om du inte hittar en vagn som du letar efter, ta en titt på vagnens urval eller kontakta vårt säljteam. Vi kan också skräddarsy vagnar och andra arbetsstationslösningar

treston stacking bin trolley connfiguration

TRESTON VAGN MED BACKSTATIV

Börja designa här

Treston multi trolley with perforated tool cabinet configuration

TRESTON MULTIVAGN MED PERFORERAT VERKTYGSSKÅP

Börja designa här

Trolley with adjustable shelves configuration

TRESTON MULTIVAGN MED JUSTERBARA HYLLOR

Börja designa här

Treston Trolley with shelves configuration

TRESTON MULTIVAGN MED HYLLOR

Börja designa här

 

 

Manuell hantering av laster anses i allmänhet vara en yrkesmässig riskfaktor för besvär i nedre delen av ryggen och axeln

Varför är ergonomi viktigt när man designar en vagn?

Manuell hantering av laster anses i allmänhet vara en yrkesmässig riskfaktor för besvär i nedre delen av ryggen och axeln, och det är faktiskt den vanligaste orsaken till arbetströtthet, smärta i nedre delen av ryggen och ryggskador.

Att skjuta och dra är de två fysiska uppgifter som oftast är relaterade till att arbeta på och använda vagnar. De vanligaste riskfaktorerna relaterade till tryck- och draguppgifter, som kan hindra ergonomi, är kraftfull knuffning / dragning, vagndesign som inte främjar neutrala kroppsställningar, fel riktning av utövade krafter (t.ex. dra när du borde skjuta), enhands tryckning eller dra, belastningar som är för tunga och fel handtagshöjd.

Läs mer om vagnsergonomi: Mobil ergonomi med Treston-vagnar


Tänk på de här frågorna innan du börjar

  • Vad är syftet med vagnen?
    Letar du efter en vagn för ett specifikt ändamål eller en multivagn som är lämplig för många uppgifter?
  • Vilka typer av föremål hanteras i vagnen? Vikten och storleken på
    föremålen som transporteras i vagnen är väsentliga faktorer vid bestämning av kapaciteten och storleken på hyllorna och arbetsytorna. Tiltbara hyllor förbättrar tillgängligheten för föremål och underlättar hanteringen av dem. 
  • Hur hanteras föremålen?
    Hanterar du osorterade och lösa föremål är det bra att välja hyllor med kanter eller en matta så att föremålen håller sig på plats. Ett annat alternativ är att använda en vagn med sidoväggar som åtminstone delvis är stängda.
  • I vilken typ av arbetsmiljö används vagnen?
    Måste du röra dig genom dörrar och över trösklar?  Hur breda är gångvägarna i utrymmet?
  • Vilka typer av hjul kräver vagnen?
    Ett högkvalitativt hjul är en lämplig storlek i förhållande till vagnens arbetsmiljö och syfte.
  • Hur är det med handtagen?
    Om vagnen ska transporteras mycket är det bra att ha minst ett handtag.
  • Är vagnen ergonomisk?
    Finns det flera personer som arbetar på den här arbetsstationen? Finns det olika arbetsuppgifter som utförs som kräver olika arbetsställningar? Se till att höjden på vagnens handtag, arbetsytor och tillbehör enkelt kan justeras till varje arbetare och uppgift.
Vänta, produktinformation laddas…