treston blog header how to choose adjustable workbench

Hur man väljer rätt justerbart arbetsbord 24.2.2023 |

Att variera arbetsställningen under dagen är en viktig del av korrekt ergonomi på arbetsplatsen, varken sittande eller endast stående är optimalt. Den senaste kognitiva forskningen har visat fördelarna med att regelbundet variera din arbetsställning och enligt forskningsresultaten kan även små rörelser, som att stå upp ibland, hjälpa till att förbättra ditt minne, uppmärksamhet, inlärning och övergripande kognitiva prestanda. I den här artikeln guidar vi dig genom valprocessen för en justerbar industriell arbetsbänk.
treston how to choose adjustable workbench

Ska arbetsbänken vara utformad för att sitta eller stå?

Valet av sittande eller stående arbetsställning är beroende av vilken uppgift som ska utföras. Arbetsytans höjd bestäms av faktorer som delens storlek och vikt, precisionskrav, monteringsprocess, repetitivitet etc. Höjdjusterbarhet är särskilt användbart när storleken på de produkter som hanteras varierar eller när flera personer använder samma arbetsstation.

Om uppgifter kräver pappersarbete, anteckning, inga tunga lyft och/eller alla verktyg för jobbet finns inom räckhåll, ska arbetsstationen vara utformad för att sitta, men med möjlighet att stå.

Glöm inte möjligheten att vila, särskilt under tungt arbete.

Om uppgifter kräver lyft av tunga laster, kontinuerlig rörelse, hämtning av delar och/eller att det inte finns något benutrymme, bör arbetsstationen vara konstruerad för stående men med möjlighet att vila då och då, när det är möjligt.

Allmänna riktlinjer för val av hållning

Uppgift Primärt val Andrahandsval 
Lyfter vikt över 5 kg Stående Halvsittande*
Arbetar under armbågsnivån Stående Halvsittande*
Behöver nå brett i horisontell nivå Stående Halvsittande*
Lätt monteringsarbete Sittande Halvsittande*
Precisionsarbete Sittande Halvsittande*
Visuell övervakning Sittande Halvsittande*
Behöver flytta mellan arbetsstationer Halvsittande* Stående

*Halvsittande arbete är mellan sittande och stående. Halvsittande minskar belastningen på ryggen på grund av sittande och belastningen på underbenen på grund av stående.

treston how to choose adjustable workbench 2
Riktlinjer för höjdjustering för justerbara arbetsbänkar

Vad är den optimala arbetshöjden för ett arbetsbord?

När du sitter bör en skrivbordsyta vanligtvis vara 63 till 76 cm hög för att skriva/arbeta vid tangentbord och kan placeras så mycket som 25 cm högre om uppgifterna kräver en förhöjd plattform. Beroende på personliga preferenser bör ytan erbjuda mångsidigheten att sänkas 5 cm för att rymma kroppsstorlek.

När du står ska skrivbordet vara 76 till 114 cm högt och återigen kunna justera till 5 cm lägre om det behövs. Justeringarna här är kritiska för att tillgodose olika höjder och kroppstyper. Se till att det är bekvämt att vila armarna, nå produkter eller se en bildskärm. Oftast är det bra att undvika alltför stora eller djupa arbetsbänkar. Ett alternativ är att gynna anpassade bord. 

Tänk på de individuella skillnaderna i industriellt arbete

Det är viktigt att komma ihåg att ergonomi inte skapar en stel lösning för en viss person. De flesta produktionsteam har en mängd olika arbetare. Olika fysik, armlängd, förmågor, färdighetsnivåer och synstyrka måste tillgodoses. Verkligt ergonomiskt vänliga arbetsmiljöer är gjorda på ett sådant sätt att de erbjuder flexibilitet, justerbarhet och anpassning. Det betyder att den kraftigt byggda manliga arbetaren kan vara på samma arbetsstation under ett skift som en liten, smal kvinnlig arbetare var på tidigare. Ergonomiska lösningar känner igen detta och erbjuder en lösning som rymmer alla kroppstyper.

Läs mer om hur du ökar produktiviteten med rätt ergonomi:

Ladda ner E-boken

 

4 sätt att justera arbetsbordets höjd

Treston allen key adjusted workbench

Justerbar arbetsbänk med insexnyckel

Höjden kan justeras elektriskt (elmotors höjdjustering) eller manuellt (med en handvev eller en insexnyckel). En industriell arbetsbänk med justering med insexnyckel passar bäst när höjdjustering sällan behövs.

Treston hand crank adjusted workbench

Handvevjusterbar arbetsbänk

En handvevjusterbar arbetsbänk är lämplig för arbetsstationer där höjden endast justeras en eller två gånger om dagen, t.ex. vid byte av arbetspass. Att justera höjden med handvev är enklare än i justerbara modeller med insexnyckel, men inte lika snabbt och smart som på elektriska arbetsbänkar.

Treston electrically adjusted workbench

Elektriskt justerbar arbetsbänk

Den elektriskt justerbara arbetsbänken gör att du kan ändra arbetsställningen flera gånger under arbetsskiftet, eftersom den enkelt och snabbt kan justeras för varje anställd och för olika arbetsställningar. Den elektroniska justeringen används också med en lägre tröskel, och möjligheten till höjdjustering utnyttjas oftare.

Treston quick edge sping adjusted workbench

NY! Extremt snabb fjäderjusterbar arbetsbänk (Treston Quick Edge)

Höjden på Treston Quick Edge arbetsbänk justeras med en icke-elektrisk fjäderjusteringsmekanism. Den patenterade höjdjusteringslösningen minimerar den tid som krävs för att justera höjden och gör därmed det dagliga arbetet smidigare, effektivare och mer ergonomiskt.

Jämförelse av Trestons justerbara arbetsbord

Produkt

Designad för

Max belastning (Insexnyckel)

Max belastning (Handvev)

Max belastning (Elektrisk motor)

Max belastning (Quick Edge)

Treston Concept  Montering, kvalitetskontroll, Packning / logistik 500 kg 200 kg 400 kg -
Treston WB Elektronikmontering, R&D, testning
 
300 kg 200 kg 300 kg -
Treston TED Lätt montering, packning / logistik, industri, kontor R&D
 
- - 200 kg -
Treston Quick Edge Packning / logistik - - - 100 kg

 

Läs mer om att öka produktiviteten med rätt ergonomi

Ladda ner E-boken

 

Vänta, produktinformation laddas…