Treston blog - What is ESD

Vad är ESD? Titta på en video! 18.5.2022 |

ESD är en plötslig urladdning av statisk elektricitet och uppstår när två ledande föremål med motsatta (+/-) laddningar kommer nära varandra. Om denna elektriska laddning laddas ur i komponenter, komponentkort eller enhetskontakter resulterar det ofta i ESD-skador.

ESD i ett nötskal

Treston-EPA-icon

Vi har alla känt det, elektrostatisk urladdning (= ESD) och har till exempel fått en elektrisk stöt efter att ha gått på en matta och sedan rört vid något. Medan vi rör oss och arbetar genererar vi kontinuerligt statisk elektricitet, vilket inte kan undvikas. Vi är elladdade i stort sett hela tiden. Om vi rör vid ett ledande föremål medan vi är elektriskt laddade kommer laddningen att laddas ut i objektet, vilket skapar en "elektrisk stöt".

 

Du kan arbeta med komponenter utan att ha någon aning om huruvida de har skadats under produktionsprocessen eller inte.

ESD-relaterade termer förklaras

ESD

Elektrostatisk urladdning. Inträffar när två elektriskt laddade föremål kommer ihop och en laddning laddas ur. Kan leda till synliga eller dolda skador på en elektrisk komponent.

EPA

ESD-skyddat område

ESDS

ESDS    Elektrostatisk urladdning känslig. En komponent som behöver ESD-skydd.

LEDANDE MATERIAL

Ledare = material som tillåter flödet av elektrisk ström i en eller flera riktningar. Metaller är ofta ledande, t.ex. koppar och aluminium.

ISOLERANDE MATERIAL

Isolator = material som inte leder elektricitet. Isolatorn kan laddas elektrostatiskt. Isolatorer kan till exempel vara plast eller trä.

STANDARDER

STANDARDER    IEC 61340-5-1: ESD-standard som används ofta i Europa och ANSI S20.20 i Amerika. Båda standarderna har ett stort antal likheter.

 

Titta på videon ”Hantering av ESD-arbetsstationer”

Please allow marketing cookies to see the content. Move to marketing cookie approval from the stroller image at the bottom left of the screen.
Titta på videon ”Hantering av ESD-arbetsstationer”

Hur stark ESD kan orsaka skador på komponenter?

I många fall uppstår ESD-skador utan att vi ser det. Människor känner inte av utsläpp som är svagare än 3 000 volt. En urladdning måste vara minst 5 000 volt för att kunna urskiljas som en gnista. De mest känsliga komponenterna kan dock skadas vid spänningar så låga som 30 volt, hårddiskens pickuphuvuden endast på mindre än 5 volt, vilket är väldigt lite.

Många vanliga komponenter är mottagliga för spänningar på 100-200 volt. Därför kan du arbeta med komponenter utan att ha någon aning om huruvida de har skadats under produktionsprocessen eller inte.

 

ESD-Arbeitsplatz bei Kraus Hardware
Alla Trestons Arbetsbord har ett ESD-skyddat alternativ


Börjar märka ESD

Känna den elektrostatiska urladdningen

3 500 V

Hör den elektrostatiska urladdningen

4 500 V

Ser den elektrostatiska urladdningen

5 000 V

Vanliga komponenter kan skadas med 100-200 volt och de mest sofistikerade med så lite som 5-10 volt.

 

Vill du lära dig mer om ESD?

Vänta, produktinformation laddas…