Treston cleaning ESD workstation

Rengöringstips för ESD-arbetsstationer 28.7.2022 |

Att städa EPA-området kanske inte verkar vara den trevligaste uppgiften, men om det görs med rätt rengöringsmaterial och med jämna mellanrum kommer jobbet att gå smidigare. Regelbunden rengöring och skötsel hjälper dig att ytterligare förlänga livslängden på dina industrimöbler. Det hjälper också till att upprätthålla ESD-skyddsfunktionen.

I den här artikeln kommer vi att prata om rengöring av EPA-områden som innehåller ESD-skyddade möbler.

Påverkar smuts ESD-skyddet?

Smuts är den vanligaste orsaken till förändring i ytmotståndet. Vi har identifierat de delar i de industriella arbetsstationerna som oftast berörs och används på de flesta arbetsplatser och därför är de viktigaste punkterna att rengöra.

I EPA-områden är det viktigt att regelbundet rengöra golvet och hjulen på vagnar, lådenheter och stolar. De är de vanliga misstänkta föremålen när ESD-mätningar inte håller sig inom intervallet.

Treston cleaning instructions

Rengör försiktigt i alla industriella arbetsstationer:

 1. Arbetsbänks-, vagn- och lådenhetstoppar
 2. Hanterar
 3. Tryckknappar (t.ex. lampor, elektriska höjdjusteringar)
 4. Baksidan av stolsryggstödet (den icke-stoppade sidan av ryggstödet)
 5. Handvevar och armstöd

När du rengör en ESD-arbetsstation var uppmärksam på

 • Golvet
 • Hjulen på vagnar, lådenheter och stolar.
Treston cleaning the trolley wheels
Vid rengöring av en ESD-arbetsstation var uppmärksam på golv såväl som hjulen på vagnar, lådenheter och stolar.

Hur rengör jag en ESD-arbetsstation?

När ESD-skyddsfunktionen i möblerna finns i de material som används, se till att rengöra med lämpliga förnödenheter och tvättmedel. Om dessa material rengörs ovarsamt riskerar du att skada ESD-skyddsfunktionerna. Använd endast ESD-specificerade rengöringsmedel som inte innehåller några starka lösningsmedel. Använd inte under några omständigheter rengöringsmedel som innehåller vax eller skapar ett filmliknande lager på ytor. Vax och filmer skapar ett isolerande lager på ytorna.

Undvik kontakt med vassa föremål (t.ex. borstar eller slipande rengöringsverktyg) som kan orsaka skador på ytorna och därför hindra ESD-skyddsfunktionerna. Använd endast mjuk trasa för att torka av ytorna, t.ex. mikrofiberservetter. Rådgör noggrant med hygienteknikerna och se till att de förstår vikten av ESD-skyddsytorna.

Obs! ESD-jackor och andra kläder kan tvättas normalt. Det finns en specifik ESD-skotestare tillgänglig som indikerar behovet av rengöring eller byte av skor.

Measuring ESD
Mät och skriv ner ESD-värdena till ESD-kontrollplanen efter rengöring

Tips för rengöring av EPA-området

 1. Köp högkvalitativa och lämpliga rengöringsmedel och håll dem lättillgängliga.
 2. Lämna tillräckligt med tid för uppgiften.
 3. Se till att belysningen är korrekt.
 4. Följ doseringsanvisningarna på förpackningen av tvättmedel och desinfektionsmedel. För mycket av ämnet kommer inte att förbättra rengöringsresultatet och kan eventuellt skada ytan och skapa ohjälpliga fläckar på ytan.
 5. Använd endast mjuk trasa för att torka av ytorna, t.ex. mikrofiberservetter. Slipande rengöringsmedel får inte användas
 6. Rengöringsanvisningar: a) Från topp till botten, b) Från rena mot smutsigare områden.
 7. Torka alltid av ytan med en torr eller endast lätt fuktig trasa och låt torka.

Genom att följa din ESD-kontrollplan, rengöring och mätning kommer skyddsgraden för ditt EPA-område att ligga på samma nivå i många år. Men du bör också utbilda nya anställda och regelbundet påminna alla anställda om vikten av ESD-skydd eftersom människor tenderar att glömma saker som blir en del av deras dagliga rutiner. ESD-skador är lömska eftersom du varken kan se den eller känna den hela tiden så det är lätt att glömma en sådan risk.

Ladda ner den kostnadsfria ESD E-boken och läs mer

Klicka här för att ladda ner

 

Vänta, produktinformation laddas…