Treston ESD Bodenbelag

ESD-golv för industriella arbetsstationer 17.6.2022 |

Det är viktigt att se till att ESD-skydd finns på plats för alla typer av industriella eller tekniska arbetsstationer som hanterar elektriska produkter och komponenter. I den här artikeln kommer vi att berätta mer om ESD-golv som en del av ESD-arbetsstationer.
Industrial ESD workstation
ESD-skydd i industriell eller teknisk arbetsstation

Ett ESD-golv är nyckeln till hela ESD-skyddssystemet

Detta är särskilt viktigt om du använder vagnar eller ESD-stolar. Baserat på standarden är det inte obligatoriskt men påverkar verkligen ESD-skyddet. En ESD-matta eller golv måste jordas för att den ska kunna ESD-skyddas. Common Point Ground (CPG) är sättet att ansluta alla ESD-jordningspotentialer tillsammans för ESD-jordning och bör installeras samtidigt som golvet eller mattan.

Treston yellow ESD sticker
För ett litet område är det en bra idé att placera gula ESD-klistermärken runt området för att göra det synligt.

ESD Golvmattor

För små ESD-skyddade områden är en ESD-golvmatta som är några kvadratmeter stor ett bra och enkelt val. Det finns olika typer av mattor med olika egenskaper och material. Valet av mattor kan vara begränsat men det påverkar allt. Vissa mattor fungerar bättre med vissa typer av hjul, skor etc., även om detta vanligtvis inte kan fastställas innan ESD-nivåer (dvs. ytledningsförmåga) mäts i en verklig miljö.

Efterlevnadsinformation är ibland tillgänglig, men eftersom "allt påverkar allt" kan vissa försök och fel vara nödvändiga. Efter att mattan har valts och monterats måste den jordas och beroende på dess storlek krävs en eller flera markpunkter.

Treston ESD flooring for larger area
För nya byggnader, större ytor eller tunga laster är det smart att överväga att använda ett "gjutet" ESD-golv.

"Gjutet" ESD-golv

För nya byggnader, större ytor eller tunga laster är det smart att överväga att använda ett "gjutet" ESD-golv. Det finns många olika alternativ för ESD-golv och att välja rätt kan vara svårt. Vi rekommenderar att du konsulterar ESD-experter som golv- och ESD-mattillverkare och återförsäljare för detaljer, samt de bästa alternativen för ditt EPA.

Markera det ESD-skyddade området

Efter att ha inrättats bör ett ESD-skyddat område också vara tydligt markerat. Personer som kommer in i ett ESD-område bör göras medvetna om att de inte av misstag får passera området utan ordentligt skydd. Till exempel, för ett litet område som omfattar några kvadratmeter, är det en bra idé att placera gula ESD-klistermärken runt området för att göra det synligt.

Vill du lära dig mer om ESD?

Treston Dowload ESD E-book

ESD-relaterade termer

ESD

Elektrostatisk urladdning. Inträffar när två elektriskt laddade föremål kommer ihop och en laddning laddas ur. Kan leda till synliga eller dolda skador på en elektrisk komponent.

EPA

ESD-skyddat område

ESDS

Elektrostatisk känslig urladdning. En komponent som behöver ESD-skydd.

CONDUCTIVE MATERIAL

Ledare = material som tillåter flödet av elektrisk ström i en eller flera riktningar. Metaller är ofta ledande, t.ex. koppar och aluminium.

INSULATING MATERIAL

Isolator = material som inte leder elektricitet. Isolatorn kan laddas elektrostatiskt. Isolatorer kan till exempel vara plast eller trä.

STANDARDS

IEC 61340-5-1: ESD-standard som används ofta i Europa och ANSI S20.20 i Amerika. Båda standarderna har ett stort antal likheter.

 

Vänta, produktinformation laddas…